home | sitemap | links
 

Laserbehandeling van schimmelnagels (kalknagels)

Een schimmelnagel is een nagel die is aangetast door een schimmelinfectie. Dit wordt ook wel kalknagel genoemd. Schimmelnagels verkleuren, worden dikker en bros en zijn in sommige gevallen hinderlijk bij dagelijkse activiteiten.

De infectie kan ontstaan door:
• een schimmelinfectie aan de voeten (opgelopen tijdens het sporten, zwemmen of in de sauna);
• een warm en vochtig klimaat;
• een beschadiging van de nagel;
• een slechte doorbloeding van de voeten.
Het is een veelvoorkomende aandoening. Meestal betreft het de teennagels, vooral van de grote tenen. Maar ook de vingernagels kunnen aangetast zijn.
Wat is een schimmelnagel of kalknagel
Schimmelnagels worden ook 'kalknagels' genoemd en de medische benaming is 'onychomycose' (onycho = nagel; mycose = schimmel). Een schimmel(nagel)infectie is een infectie van de teen en/of vingernagel(s), wat wordt veroorzaakt door een schimmel. Het gaat om schimmels die ook voetschimmel kunnen veroorzaken. Schimmelnagels ontsieren je handen en voeten, hoe goed je die ook verzorgt. Onbehandelde schimmelnagels of kalknagels kunnen na verloop van tijd geelwit of zelfs geelbruin van kleur worden. De nagel is vaak ook in sterke mate verdikt. De nagel kan loslaten van de onderlaag en eraf vallen. Er groeit vervolgens een nieuwe nagel uit, die echter ook geïnfecteerd zal zijn met de schimmel. Meestal begint de infectie met de grote teen en verspreidt zich dan over de andere nagels en aan de zijkanten van de teennagel.

Behandelmogelijkheden

Tot voor kort was het moeilijk om schimmelnagels goed te behandelen. Het aanbrengen van zalf of vloeistoffen op de nagel leidt meestal niet tot het gewenste resultaat. Het gebruik van medicatie geeft vaak bijwerkingen.

Hoe wordt een schimmelnagel behandeld

Een schimmelnagelinfectie is een vervelende en hardnekkige aandoening. Dit komt doordat de schimmel aan de onderkant van de nagel zit. Een lokaal aan te brengen anti-schimmelproduct kan vaak niet tot de schimmel doordringen, zeker niet in ernstige gevallen. Je kunt een schimmelnagelinfectie ook bestrijden met medicijnen, zoals Lamisil of Trisporal. Er is vanuit Amerika echter een nieuwe behandeling overgewaaid, waarbij de aangedane nagels worden gelaserd.

Behandeling met Yag laser

De nieuwste behandeling op het gebied van schimmelnagels is de laserbehandeling met de YAG-laser.
Tijdens de behandeling vernietigt het laserlicht de schimmels zonder de nagel, het nagelbed of de omliggende huid te beschadigen. De laser verhit alleen de nagel, waardoor de schimmels worden vernietigd. Deze warmte is voelbaar maar goed te verdragen.
Het aangetaste deel van de nagel groeit uit en maakt plaats voor een gezonde nagel.
Het laseren van de nagels is nagenoeg een pijnloze behandeling. In de weken en maanden na de behandeling zal je nagel gaan uitgroeien tot een gezonde nagel. Het duurt wel zo'n 7 tot 9 maanden om een volledig nieuwe nagel te krijgen. Teennagels groeien immers met een snelheid van ongeveer een millimeter per maand. Maar na 8 tot 10 weken zie je vaak al de eerste gezonde nagel verschijnen. Gemiddeld zal men 30 minuten tot 45 minuten nodig hebben om alle tien de nagels te behandelen. Vaak wordt geadviseerd om alle tenen of vingers te behandelen, omdat de besmetting zich ongezien kan hebben uitgebreid.

Voordat de behandeling van start gaat, is het van belang dat je zoveel mogelijk van de aangetaste nagel verwijderd. Breng de nagel terug tot een minimale lengte en vijl het oppervlak van de nagel zo veel mogelijk af. Dit kun je laten doen door een (ervaren) pedicure. Tijdens de behandeling doodt het laserlicht de schimmel doordat het door de nagel dringt, zonder dat het echter effect heeft op de ontwikkeling van de nagel. De laserbehandeling tast de nagel, het nagelbed, matrix, nagelwand en de omgeving van de nagel in het geheel niet aan. De laserbehandeling wordt gevolgd door een behandeling met een antischimmelzalf, welke tweemaal daags om de nagels en tussen de tenen gesmeerd moet worden. Ook zul je dagelijks je schoenen moeten behandelen met een antischimmelspray. Dit om herinfectie te voorkomen. Hoe je ook je best doet, het is altijd mogelijk een herinfectie te krijgen. Dit komt doordat de schimmel overal voorkomt, vooral in (openbare) douches en (sport)kleedkamers.

Aantal behandelingen

Meestal zijn er drie tot vier behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Tussen de behandelingen door zal een tijdsduur van vier tot 8 weken zitten.

Nazorginstructies Laserbehandeling

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u na de behandeling een nieuwe schimmelinfectie voorkomt. Houdt u zich daarom aan de onderstaande instructies tot u weer gezonde nagels heeft.
• Gebruik drie keer per week (maandag, woensdag, vrijdag) antischimmelcrème rondom alle nagels en nagelriemen.
• Knip één keer per week uw nagels kort en maak deze zo nodig glad met een vijl. Verwijder ‘dode’ huid rondom uw nagels met een nagelborstel.
• Behandel één keer per week al uw schoenen met schoen en sokkenspray.
• Was uw sokken op 60º C. Indien dit niet mogelijk is, behandelt u uw sokken na iedere wasbeurt met Krijgt u toch weer een schimmelinfectie dan is meestal een laserbehandeling afdoende, mits u op tijd begint.

Vergoeding

De laserbehandeling van schimmelnagels wordt niet vergoed.

Hoe kan een kalknagel worden voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen. Zeker in het geval van schimmelinfecties, die moeilijk te genezen zijn. De huid van de voet moet in goede conditie worden gehouden door:
• altijd badslippers te dragen op plaatsen met een verhoogd risico op schimmelinfecties, zoals openbare zwembaden, gymzalen,sauna’s
• zo weinig mogelijk zeep te gebruiken;
• de voeten goed af te drogen na douchen en zwemmen (ook tussen de tenen!);
• goed passende en ventilerende schoenen te dragen;
• iedere dag schone sokken te dragen;
• katoenen of wollen sokken te dragen;

Kosten per behandeling

€ 75,00

Klik › hier ‹  voor een afspraak of vrijblijvende informatie of bel 0528 - 344774

Naar boven ^Sellerstraat 14 | 7913 AE Hollandscheveld | Tel.: 0528 - 344774 | info@la-belle-femme.nl